Advertisements
Science

Hulumtuesi i intelegjencës artificial e lë laboratorin e Elon Musk që të startoj kompani robotike.

Roboti 1
Robot duke u nesuar te manipuloj kabllo.

EMERYVILLE, Calif. – Gjat një ligjerate të shkutër në Universitetin e Kalifonisë, Piteter Abbeel shfaqi një video clip të një roboti duke bërë punët e shtëpis, (https://www.youtube.com/watch?v=qBZPSTR96N4 ).

Triku ishte se inxhinjer ishte duke e kontrulluar çdo lëvizje të robotit. Por si e shpjegoi Z.Abbeel videoja tregoi se hardware-i i robotitit ishte aq preciz sa të imitoj sjelle komplekse njerzore, vetëm se i duhej software që mund ta udhëheqte hardwarin – pa ndihmën e inxhinjerit.

Ky është problem i shkencave kompjuterike – problem  i intelegjencës artificiale.

Z.Abbeel ka kaluar vitet e fundit duke punuar mbi intelegjencën artificiale, fillimisht  si proffesor në Berkely dhe pastaj si hulumtues në OpenAI, laboratorin e fondacionit të Tesla me shef egzekutiv Elion Musk dhe emra të tjerë të mëdhenjë të Silicon Valley.

Ndërsa tani ai bashkë me disa kërkues është duke e hapur një kompani të re me qëllim të qojnë automatizimin e robotëve  tek bota e fabrikave dhe mbase edhe nëpër shtëpi.

Kjo inicativ është e mështetur me 7 milion dollar nga Silicon Vally, ku do të mbështetet në algoritma kompleks që i lejojnë makineritë të mësojn, p.sh si të montojnë makina apo punë tjera komplekse që makinerit e sotëme nuk mundë të bëjnë.

Në ditët e sotme makineritë që punojnë si në depot masive të Amazon-it  janë tepër të kufizuar pasi që duhen programuar gjdo lëvije e tyre deri në precizitet milimetrik nga inxhinjerët.

Shumica e problemeve nuk munë të zgjidhen në këtë mënyrë, kështu që ata do ti programojnë robotët të mësojnë dhe levizjet e tyre të mos jenë të programuara, ata do mësojnë nga testime të shumta edhe nga vet eksperienca.

Kompanja po e përdor këtë metod  për ta mësuar robotin me 2 duar, e cila bazohet tek imitimi në punët që kryen njeriu, Z.Abbeel dhe kolegët e tij vazhdimisht e demonstojnë një veprim në botën digjitale para robotit, pastaj roboti mëson nga këto të dhëna digjtale.

Z.Abbeel  njëri ndër hulumtuesit më të mirë në botë në laminë së tij, beson që inciativa e tij të ndërtoj një biznes të till do ta shtyj para industrin e robotikës.

Z.Geoff Hinton thot ”është e  e pashmangshme se ne duhët të ndërtojmë robot fleksibil dhe agil.

07AISTARTUP-3-master675 (1)
Tianhao Zhang meson robotin duke shfrytzuar ‘realitet virtual’

 

Linku i burimit:

https://www.nytimes.com/2017/11/06/technology/artificial-intelligence-start-up.html?rref=collection%2Fsectioncollection%2Ftechnology

 

Advertisements

0 comments on “Hulumtuesi i intelegjencës artificial e lë laboratorin e Elon Musk që të startoj kompani robotike.

Leave a Reply

%d bloggers like this: