Advertisements
Science

Vizitor në sistemin tonë diellorë

comet-lovejoy-ursa-major

 

Për herën e parë një trup ndërplanetar ka kaluar përmes sistemit tonë Djellor. Ky shkëmb kozimik I ashtu quajtur A/20017U1 është me madhësi prej 400 metra2 , dhe astronomët nga e gjithë bota po garojnë që ta studiojnë sa akoma nuk ka dal jasht sistemit tonë Djellor. Për herë të parë u pa nga teleskopi i univrzitetit të Pan-STARRS , në fillim menduan se ishte njëri nga meteorat që rijnë ngat orbitës sonë, por vërejtën se lëvizjet e tij nuk kishin kuptim, ishte shumë më i shpejtë se çdo asteroid apo kometë që kishin parë më parë dhe shpejt e zbuluan se nuk ishte nga ky system djellor. Ky trup qjellor udhton me shpejtësin prej 88.51 km për second , shpeësi që djelli jon nuk mund ta ngadalsoj e ta fusë në orbitën e tij, kështu që ajo do kaloj pertej sitemit tonë. Shkencëtarët e NASA –së supozojnë qe munë të jetë I përbër nga material të reja që nuk gjinden në tokë, dhe theksuan se nuk paraqet rrezik per ne.

 

Burimi: nytimes.com

Advertisements

0 comments on “Vizitor në sistemin tonë diellorë

Leave a Reply

%d bloggers like this: