Joulurauhaa – ympäristöystävällinen kuluttaminen jouluna

Oletko koskaan ajatellut, minkälaista on ympäristötietoinen ajattelu? Oletko itse kenties harrastanut sellaista? Ilmastonmuutoksen tuoma globaali uhka maailmassa on saanut monet tarkastelemaan omaa henkilökohtaista kulutuskäyttäytymistään. Jouluna kulutus on maailmalla kaikkein suurinta, erityisesti jo viikkoja ennen joulua joululahjoja ja jouluun liittyviä tuotteita hankittaessa.

Joulu on mukavaa yhdessä oloa ja virkistäytymisen aikaa. Jouluna itsetehdyt tai ostetut joululahjat vaihtavat omistajaa niin kuin on tehty jo vuosikaudet ennen puhetta ympäristöystävällisemmästä maailmasta. Joulun jälkeen lahjapaperit, pakkausjäte ja jopa jotkin joululahjoiksi ostetut tavarat heitetään suosiolla roskiin. Näin oli ainakin ennen.

Nykyään tilanne on hieman parempi, eli ei-toivotut joululahjat voidaan antaa naapurille tai ystävälle. Minkälaiset hyvää tarkoittavat ja edulliset joululahjat sinä olisit valmis ostamaan läheisillesi? Mistä joululahjojen pitäisi mielestäsi kertoa? Katsotaanpa asiaa hieman tarkemmin.

Ylikulutuksesta runsaasti haittaa ympäristölle

Viime vuosina niin sanotut Black Friday -viikonloppu ja Hullut Päivät -ostosjuhlat eivät ole suinkaan parantaneet tilannetta liiallisen ylikulutuksen suhteen. Joululahjojen joukkoon mahtuu liian paljon suuren hiilijalanjäljen omaavia tuotteita, jonka lisäksi joululahjoja ostamaan lähdetään autolla maaseudulta suuriin kaupunkeihin. Olisiko parempi vaihtoehto kääntyä netin puoleen ja ostaa lahjat verkosta. Netistä ostamalla aikaa, rahaa ja ylimääräistä “vaivaa” säästyisi melkoisesti.

Joululahjat olisi mieluimmin siis harkittava tarkkaan tai olisiko järkevää viettää jopa aineeton joulu? Jos kuitenkin päädyt mukavaan ajatukseen, että joululahjansa ovat kaikki ansainneet, niin verkosta joululahjoja löytyy kaikenikäisille. Vastuullisten ja iloa tuovien joululahjojen hankintaan kannattaa käyttää aikaa, verkossa on ideoita pullollaan, joten erilaisia toivelahjoja varmasti löytyy.

Joulun ystävä voi myös tuoda mukanaan hyvää joulumieltä antamalla rahaa joulukeräykseen tai esimerkiksi leipomalla pullaa tai vaikkapa sukat erilaisiin joulukeräyksiin. Aineeton lahja voi tarkoittaa myös vaikkapa kaupassa käyntiä iäkkäälle läheiselle.

Paketoi joululahjat rakkaudella ilmastoystävällisesti

Paketointi voi myös olla tarkkaa ympäristöystävällistä puuhaa. Luontoa halutaan kuormittaa mahdollisimman vähän ympäristötilaa kunnioittaen. Luontoystävällisyyteen voidaan helposti panostaa pakkausmateriaalien valinnalla. Joululahjapaperit laitetaan aina sekajätteisiin, sillä materiaalissa kiinni olevat teipit estävät niiden laittamisen paperinlaatikkoon. Joululahjat voi ympäristötietoisesti kääriä vanhoihin, edellisvuodelta peräisin oleviin joululahjapapereihin. Monilla esimerkiksi keräilijöillä on tallessa vanhoja joululahjakääreitä vaikka kuinka pitkältä aikaa. Joululahjakääreinä voi käyttää halutessaan myös sanoma- tai aikakauslehtiä ja vaikkapa kirjojen sivuja.

Kierrätä vanhaa ja hyvää

  • Joulun jälkeen alkaa varsinainen kierrätyksen ja uudelleenkäytön aika. Tyhjät joulukalenterit ja kartonkiset lahjapakkaukset voi laittavat kartongeille tarkoitettuun keräyslaatikkoon. Myös maito-, piimä- ja mehutölkit, leivoslaatikot, keksipaketit, paperipussit, munakennot,-, juomapakkaukset ja talouspaperihylsyt kuuluvat kartonkien keräyssäiliöön.
  • Keräyspaperiastiaan kuuluvat kaikki sellaiset paperiroskat, kuten mainokset ja kaupalliset tiedotteet, jotka postilaatikkoihin jaetaan.

Keräyspaperiastiaan kuuluvat myös sarjakuvat, mainospostit, piirustuslehtiöt, kirjekuoret ja erilaiset valkoisesta paperista valmistetut paperipussit ja -kassit.

  • Jos saat joululahjaksi vaikka kaupasta ostetun villapuseron tai jonkin muun vaatteen, joka ei ole omaa kokoasi, voit palauttaa vaatteen ostokuittia näyttämällä/ostokuitin lähettämällä.
  • Jouluruokaa ei pidä missään tapauksessa heittää hukkaan, vaan varata sen verran ruokaa, että sitä on sopivasti jokaiselle talouteen kuuluvalle sekä mahdollisille vieraille. Ylijäänyt ruoka voidaan pakastaa tai antaa vieraiden mukaan heidän lähtiessään takaisin koteihinsa.
  • Joulun taikaan kuuluu mukavan yhdessäolon lisäksi hienoja joulumuistoja, joulumusiikin kuuntelua, jouluelokuvien katsomista, hyvän toivomista jokaiselle maailman asukkaalle.
  • Käytä joulukuusessa vanhoja koristeita, se on järkevä ja ekologinen vaihtoehto. Vaihtoehtoisesti voit myös hakea koristeita luonnosta tai valmistaa niitä itse jo kotona olevasta kierrätysmateriaalista.
  • Joulusiivousta tehdessäsi käytä luontoystävällisiä pesuaineita. Hiljenny jouluaattona omaisten ja läheisten haudoilla muistelemalla kiitoksella yhdessä vietettyä aikaa.
  • Ihanaa ja järkevää ympäristöystävällistä joulua kaikille!