Toimi puhtaan ympäristön puolesta – torju ilmastonmuutoksen uhkaa

Herättääkö ilmastonmuutoksen eteneminen kysymyksiä sinun työpaikallasi? Jos olet opiskelija, onko oppilaitoksessanne pohdittu ilmastonmuutoksen aikaansaamia muutoksia maapallolla ja paikallisesti? Peruskouluissa ympäristöoppi ja yliopistoissa ympäristötekniikka aineena pohtii varmasti, miten maailmanlaajuista ilmastonmuutosta voitaisiin yhdessä estää.

Ilmastonmuutos vai ilmastoahdistus?

Onko sana ilmastoahdistus sinulle käsitteenä tuttu? Aivan tavallinen ihminen, joka ei työskentele päivittäin ympäristöasioiden parissa, voi kuitenkin tuntea ilmastonmuutoksen ahdistavan häntä. Ilmastonmuutos näkyy suorina ja epäsuorina vaikutuksina paikallisissa sääilmiöissä. Tiesitkö, miten ilmastonmuutos voisi vaikuttaa Suomen tavallisiin lämpötiloihin ja vaihteleviin sääilmiöihin?

Suomessa sataa pääosin talvisin lunta. Ilmastonmuutos on muuttanut lumen tuloa niin, että se on entistä useimmin myös talvisin vettä. Talvisten vesisateiden myötä erityisesti talvitulvat lisääntyvät ja ravinnekuormitus vesistöihin kasvaa.

Kotitapetti.fi vie ajatukset pois ilmastoahdistuksesta

Ilmastoahdistusta vastaan voi kamppailla monin eri tavoin, kuten kiinnittämällä huomiota kodin sisustukseen. Sisusta huoneet upeilla valokuvatapeteilla, jolloin sinun ei tarvitse kuin katsoa seinälle ja puhdas ympäristö on kirkkaana mielessäsi.

Valitse mieleisesi valokuvatapetti kätevän tapettikompassin avulla. Mene osoitteeseen kotitapetti.fi ja näet valikoiman toinen toistaan hienompia vaihtoehtoja. Laita kotitapetti.fi -sivustolla hakuun huoneen tyyppi, tapetin väri ja kuvio sekä tyyli että tuotemerkki, ja tapetti löytyy helposti.

Tiesitkö, että tunnettu nettikauppa Kotitapetti.fi tarjoaa huikean kauniita luonto- ja eläintapetteja monissa eri väreissä ja kuvioissa. Häikäisevän upeat tapetit toimitetaan kotiisi muutamassa arkipäivässä ja mikä parasta, kuljetus on ilmainen. Käy siis tutustumassa sivustolla jo tänään!

Tukalat helteet – miten niitä voi torjua?

Suomessa ilmastonmuutos on myös viime vuosina lisännyt kesäisiä hellejaksoja ja nostanut lämpötiloja jopa yli 30 asteen. Helteet jaotellaan kolmeen eri luokkaan, kuten:

  • Tukalat helteet (maksimilämpötila + 27 astetta)
  • Erittäin tukalat helteet (maksimilämpötila + 30 astetta)
  • Äärimmäisen tukalat helteet (+ 35 astetta)

Helteiden todennäköisyys kesäkuun alkupäivinä aina juhannukseen asti on sisämaassa suurempi kuin rannikolla. Talveen päin mentäessä, alkutalvella sää on rannikolla puolestaan kosteampaa ja hieman lämpimämpää kuin sisämaassa. Kokonaisuutena voidaan todeta, että helteet lisääntyvät kaikkialla Suomessa ja helteiden aiheuttamat terveysriskit ovat suurempia kuin kylmyyden aiheuttamat talvisin.

Hyvin toimivan ja käytössä olevan ympäristötekniikan ansiosta voidaan vaikuttaa muun muassa seuraaviin seikkoihin:

  • Helteiden aikana kiinteistöjen toimivuus pitää tarkalleen selvittää niin, että uusia asuntoja rakennettaessa helteen mahdolliset vaikutukset otetaan ennalta huomioon
  • Vanhojen kiinteistöjen jäähdytysjärjestelmien energiatehokkuus pitää arvioida uudelleen
  • Lämmön ja erityisesti helteiden vaikutus työn tekemiseen on myös hyvä selvittää
  • Palvelu- ja vanhainkodeissa sekä vanhusten kotihoidossa pitää varautua tuleviin helteisiin
  • Helteiden vaikutuksesta ympäristö muuttuu nopeasti. Ilmastonmuutoksen vaikutuksen vähentämistä ja tukalien helleaaltojen torjumista varten kannattaa rakentaa “vihreitä kaupunkeja”. Vihreä kaupunki tarkoittaa puiden istutusta ja viherkattojen rakentamista.