Mistä Greta Thunberg -ilmiössä oikein on kyse?

Nuoresta iästään huolimatta ilmastoaktivisti Greta Thunberg on jo ehtinyt kohahduttaa kerran jos toisenkin. Kerromme tässä artikkelissa, mistä tässä ilmiössä oikein on kyse ja kuinka monenlaisia puolia tähän ilmiöön oikeastaan liittyykään. Oletpa sitten Gretan tukija tai vastustaja, tarjoaa tämä artikkeli mielenkiintoista luettavaa, joka voi ehkä auttaa sinua ymmärtämään vastapuolen kannan.

[IMAGE=faxVPsetoL0z.jpg]

Kuka ihmeen Greta Thunberg?

[IMAGE=ckytqQbP0o36.jpg]

Greta Thunberg syntyi 3.1. vuonna 2003 Tukholmassa. Hän on ilmastoaktivisti ja erityisen tunnettu siitä, että hän perusti koululaisille suunnatun kansainvälisen ilmastolakkoiluun kannustavan liikkeen. Julkisuuteen Greta Thunberg nousi ensimmäistä kertaa vuonna 2018, kun hän osoitti elokuussa mieltä Ruotsin valtiopäivätalon edessä. Mielenosoituksen tavoitteena oli saada huomiota ilmastonmuutokseen liittyville kysymyksille. Mielenosoituksen vuoksi Greta Thunberg jätti menemättä kouluun ja tämän esimerkin nojalla monet koululaiset maailmanlaajuisesti ovat olleet poissa koulusta koululakkojen vuoksi. Greta Thunberg hyödyntääkin jokapäiväistä elämäänsä ottaakseen kantaa ilmastossa tapahtuneisiin muutoksiin ja nostaakseen nämä muutokset keskustelun keskiöön.

[IMAGE=bxuV3XecPZpJ.jpg]

Greta Thunbergin äiti on oopperalaulajana tunnetuksi tullut Malena Emman. Hän on edustanut maataan Euroviisuissa 2009. Isä on tuottajana, näyttelijänä ja kirjailijana tunnetuksi tullut Svante Thunberg. Greta Thunbergin pikkusisko, Beata, luo parhaillaan laulajan uraa.

Greta Thunbergin ilmastoaktivismin alku

Ilmastonmuutokseen Greta Thunberg alkoi perehtyä jo hyvin nuorena, 9-vuotiaana. Samalla Greta lopetti lihan syömisen ja turhien tavaroiden ostamisen. 2015 oli aika lopettaa lentäminen. 2016 Greta Thunbergin äiti seurasi lentämättä jättämispäätöstä ja luopui samalla matkustelua vaatineesta kansainväliseksi kasvaneesta urastaan.

Greta Thunbergin perhe pyrkii elämään mahdollisimman luonnonmukaista elämää. He kasvattavat käyttämänsä vihannekset ja käyttävät aurinkopaneeleilla tuotettua sähköä. Perheessä on sähköauto, jota käytetään kuitenkin ainoastaan täysin pakollisiin menoihin. Kun sähköauto tarvitsee erikoissisustuksia tai -tarvikkeita, on hyvä tietää, että on olemassa sellaisia verkkokauppoja kuin Work System, jotka tarjoavat laadukkaita ratkaisuja erilaisiin autoihin. Work System on Gretan tavoin kotoisin Ruotsista. Lisäksi yritys on Gretan tavoin perehtynyt tavallista ympäristöystävällisempiin ratkaisuihin.

Greta Thunbergin saamia tunnustuksia

Greta Thunberg on jo ehtinyt saada tekemästään työstä monenlaista tunnustusta. Vuonna 2018 hänet valittiin vuoden vaikutusvaltaisimpien nuorten joukkoon. Naistenpäivänä Greta Thunberg valittiin vuoden 2019 naiseksi. Samana vuonna Greta Thunberg oli jopa Nobelin rauhanpalkinnon saajaehdokas. Tällä kertaa Nobelin rauhanpalkintoa ei kuitenkaan tullut. Pohjoismaiden neuvoston ympäristöpalkinnon Greta Thunberg olisi sen sijaan saanut, mutta kieltäytyi palkinnon vastaanottamisesta.

Greta Thunbergin saama kritiikki

Nauttimastaan suuresta suosiosta ja huomiosta huolimatta Greta Thunbergin tiedetään saaneen myös kovaa kritiikkiä. Esimerkiksi Vladimir Putin on kritisoinut Greta Thunbergia kovin sanoi. Hän on jopa vihjannut, että Greta Thunbergia käytettäisiin joidenkin tahojen toimesta näiden tahojen omien tarkoitusperien ajamiseen. Putin tuomitsi ajatuksen siitä, että lapsia käytettäisiin ajamana poliittisia tavoitteita. Hän on myös väittänyt, että Greta Thunberg olisi huonosti informoitu. Putin ja Trump ovat tunnetusti olleet napit vastakkain, mutta Gretan kohdalla heistä löytyy jotain samaakin, sillä Putinin ohella myös Trump on kritisoinut Greta Thunbergia, hänen tapaansa esiintyä ja hänen sanomaansa.

Myös Suomessa Greta on saanut osakseen niin ihailua, vihapuhetta kuin sääliäkin. Greta on selvästi persoona, joka jakaa mielipiteet, mutta se on ainakin varmaa, että hän on onnistunut nostamaan ilmastonmuutoksen puheenaiheiden keskiöön.