Matkusta fiksusti ja säästä luontoa

Matkalaukun pakkaaminen ja lentokentällä suuntaaminen kohti odotettua lomamatkaa; kukapa ei nauttisi siitä? Vaikka monikaan asia ei voita lomalle lähtemisen tunnelmaa, yhä useampi suomalainen on tietoisempi lentomatkustamisesta aiheutuvista kasvihuonepäästöistä. Näiden kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi niin lentoyhtiöt kuin kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA ovat jo ottaneet käyttöönsä erilaisia toimenpiteitä, mutta myös me lentomatkustajina pystymme vaikuttamaan omilla toimillamme siihen, kuinka suuren hiilijalanjäljen jätämme jokaisen lentämämme lennon jälkeen.

Näin lennät ympäristöystävällisemmin

Pienellä valmistautumisella jokainen meistä voi löytää keinoja oman hiilijalanjäljen pienentämiseksi ja vastuullisemman lentomatkustamisen rakentamiseksi. Siksipä haluamme jakaa tässä artikkelissa muutamia hyödyllisiä vinkkejä, joiden avulla varmistat, että seuraava lentosi on astetta ekologisempi!

1. Pakkaa kevyesti

Aina on järkevää pakata vähän ekstraa varmuuden vuoksi, eikö vain? Itse asiassa kevyemmin matkustaminen voi olla myös ympäristöystävällisempää, sillä mitä pienemmillä ja kevyemmillä matkatavaroilla matkustat, sitä vähemmän polttoainetta lentokone tarvitsee matkatavaroiden kuljettamiseen. Matkustamalla kevyesti voit vähentää ympäristövaikutuksiasi vähentämällä lentomatkustamisesta aiheutuvia kasvihuonepäästöjä.

Yksi tapa varmistaa, että pystyt matkustamaan aina mahdollisimman kevyesti unohtamatta kuitenkaan matkan aikana tarvittavia tärkeitä tavaroita, on valita laadukas lentolaukku, joka kestää käytössä pitkään ja joka painaa mahdollisimman vähän. Kun panostat laadukkaaseen lentolaukkuun, johon mahtuu kaikki tarvittava, sinun ei välttämättä tarvitse kirjata lennolle yhtään ruumaan menevää matkatavaraa, jonka ansiosta säästät rahaa, aikaa ja luontoa.

2. Kanna mukanasi termospulloa tai uudelleen käytettävää vesipulloa

Nesteytyksestä on syytä pitää huolta myös lennon aikana. Valitettavasti omia vesipulloja ei ole mahdollista kuljettaa turvatarkastuksen läpi, joten monet päätyvät ostamaan lentokentältä muovisen vesipullon ja pulittamaan vieläpä vedestä naurettavia hintoja. Yksi loistava tapa säästää sekä rahaa että luontoa, on kuljettaa aina mukana tyhjää termospulloa tai uudelleen käytettävää vesipulloa, jonka voit kuljettaa turvatarkastuksen läpi ongelmitta ja täyttää sitten ilmaiseksi lentokentän täyttöpisteissä. Todella kätevää!

3. Tallenna lentolippu elektronisessa muodossa puhelimeen tai tabletille

Tänä päivänä lähes kaikki lentoyhtiöt hyödyntävät elektronisia lentolippuja printattujen lentolippujen rinnalla. Elektroninen lentolippu kulkee omassa älylaitteessa kätevästi paikasta toiseen, eikä huolta lipun hukkaamisesta, tuhriintumisesta tai repeämisestä varmasti synny. Kun lennät elektronisella lentolipulla, säästät myös paperia, joten pyri tekemään lähtöselvitys verkossa ja tallentamaan lentolippusi omalle älylaitteellesi aina, kun se vain on mahdollista!

4. Sano ei turhalle jätteelle lennon aikana

Lentoyhtiöt käyttävät lennon aikana valtavan määrän pakkausmateriaalia sekä käytännöllisyydestä että hygieniasyistä johtuen. Monet matkustajat eivät kuitenkaan tiedä, että tuomalla mukaan lennolle oman vesipullon, lentoyhtiön henkilökunta voi täyttää pullon puolestasi vedellä tai muualla haluamallasi juomalla. Lisäksi, jos sinulta jää esimerkiksi ruokailun jälkeen ylimääräisiä lautasliinoja, suolaa, pippuria tai muita kertakäyttöisiä pakkauksia, pyri hyödyntämään ne vaikkapa seuraavan ruokailun yhteydessä ja pyydä lentoyhtiön henkilökuntaa ystävällisestä tarjoilemaan seuraava ateriasi ilman näitä pakkauksia.