Veden puhdistusta, lohta ja salaattia samassa paketissa?

Aquaponics

Aquaponics on termi, joka saattaa olla monelle vielä vieras. Sillä tarkoitetaan suljettua järjestelmää, jossa kasvatetaan saman aikaisesti kaloja altaissa, ja niiden yläpuolella viljellään jotain kasvia, esimerkiksi jäävuorisalaattia. Kaloja kasvattaessa niiden metabolian sivutuotteina syntyy ammoniakkia ja muita haitallisia typpiyhdisteitä. Yhdisteet kertyvät veteen jos niitä ei puhdisteta, ja ne ovat jo pieninäkin pitoisuuksina myrkyllisiä kaloille itselleen.

Idea aquaponicsessa on, että kalojen tuottama ammoniakki päätyy systeemissä oleville nitrifikaatiobakteereille, jotka käyttävät sitä energianaan. Bakteerit muuttavat kasveille myrkylliset typpiyhdisteet muotoon, jota kasvit voivat käyttää kasvamiseen. Vettä siis kierrätetään systeemissä, jolloin veden tarve ei ole suuri. Parhaassa tilanteessa aquaponics voi olla täysin automaattinen, mutta siinä kasvavat kasvit vaativat auringonvaloa kasvaakseen. Aquaponics on maailmalla käytössä jo kalankasvatuksessa ja kuluttajillekin myydään pienempiä aquaponis systeemejä.

Aquaponicsessa voidaan viljellä kalaa proteiininlähteeksi ihmiselle, ja samalla kasveja kalan kylkiäiseksi. Menetelmää kaavaillaan ratkaisevan osaltaan tuleva ruokapula, sillä systeemi on erittäin omavarainen. Urbaaneissa keskuksissa voitaisiin ihan kotitalouksissa ja miksei ravintoloissakin viljellä pienellä alalla, sekä pienellä veden ja ravinteiden tarpeella ekologista ruokaa. Proteiininlähde ei rajoitu vain yhteen kalalajiin, sillä aquaponicsella voidaan viljellä useiden kalalajien lisäksi myös simpukoita ja jopa rapuja. Merenelävää ei siten tarvitse rahdata kaukomailta asti, kun sitä voidaan kasvattaa omassa kodissa.