Ympäristö ja kierrätyspisteiden suunnittelu
Vihreät arvot ovat nykyisin pinnalla. Moni saattaa miettiä ympäristön ja maapallon tilaa paljon enemmän kuin muutama vuosikymmen sitten. Vielä esimerkiksi 1970- tai 1980 – luvuilla saatettiin naureskella, jos joku yritti kierrättää vaikkapa muoveja tai lasia. Nykyisin ihmiset ovat kuitenkin paljon valistuneempia ja halukkaampia lajittelemaan jätteensä. Nykyisin monien taloyhtiöidenkin pihasta löytyy jätteiden lajittelupiste, ja lisäksi monilla yksityisillä on omalla pihallaan eri astioita erilaisille jätteille. Mitä kaikkea sitten oikein voi lajitella? Entä miten näitä lajittelupisteitä sitten tulisi suunnitella, jotta mahdollisimman moni saataisiin kierrättämään? Lue tästä artikkelista, mitä kaikkea aihe pitää sisällään.
[IMAGE=crBp4fcGbJug.jpg]
Normaalit lajiteltavat jätteet
Jätteitä on pikku hiljaa alettu lajittelemaan erilleen sekajätteistä. Esimerkiksi muovit, lasit ja biojätteet ovat löytäneet tiensä omiin kierrätysastioihinsa. Myös kartonkipakkauksille ja pahveille löytyy oma astiansa monista taloyhtiöistä ja kierrätyspisteistä, kuten myös metallille. Jos kierrättää kaiken tämän, ei muita jätteitä juurikaan synny. Kaikki kierrätettävät materiaalit voidaan uusiokäyttää, joten kierrättäminen on siis varsin ekologista. Käytetyistä pahveista voidaan valmistaa uutta pahvia ja esimerkiksi biojätteestä voidaan poltettaessa valmistaa biokaasua. Tätä voidaan käyttää sellaisten ajoneuvojen energialähteenä, jolloin autot liikkuvat sen voimalla. Tämä on todella ekologinen liikkumisen muoto, sillä biokaasulla toimivasta autosta ei tule ollenkaan päästöjä maan ilmakehään.
Monet suurimmat jätehuollon yritykset keräävät kaikkia edellä mainittuja jätteitä ja toimittavat ne oikeaan jatkokäsittelypaikkaan. Jos itseä kiinnostaa jätehuolto ja sen ympärillä oleva liiketoiminta, voi vaikka perustaa oman jätehuollon yrityksen. Silloin voi olla järkevää käydä https://tessin.com/fi/ palvelussa hoitamassa laina-asiat kuntoon.
Kierrätyspisteiden suunnittelu
Miksi kaikki ihmiset eivät sitten kierrätä jätteitään? Miten kierrätyspisteet tulisi suunnitella, jotta mahdollisimman moni ihminen saataisiin lajittelemaan jätteensä? Vaikka taloyhtiöllä olisi hyvät jäteastiat eri jätteille, voi olla että asunnossa ei ole tilaa jätteiden lajittelulle. Sekajäteastia on helppo tapa hoitaa perheen roska-asiat. Jos taas haluaa kerätä pahveja, kartonkeja, paperia, muovia, metallia, laseja ja biojätteitä, tarvitaan monta erillistä astiaa. Tämä pitäisikin ottaa huomioon jo asunnon suunnittelussa. Taloihin olisi hyvä laittaa jo valmiiksi useampi kaappi pelkästään eri jätteitä varten, joissa olisi valmiit astiat. Näin voisi olla helpompi alkaa lajitella jätteitä.
Lisäksi jos taloyhtiön kierrätyspiste on vaikeasti käytettävä, se jää yleensä käyttämättä. Jätehuone voi olla ahdas, ja silloin ei tee mieli lähteä sinne lajittelemaan jätteitä. Lisäksi astiat voivat olla hankalia, kansi raskas ja itse astia liian pieni. Jos jokin näistä asioista ei ole kunnossa, jätteet päätyvät mitä ilmeisimmin sekajätteisiin. Monilla omakoti-talouksilla ei myöskään ole omia astioita kaikille lajiteltaville jätteille, vaan ne pitäisi toimittaa erilliseen kierrätyspisteeseen. Näitä on esimerkiksi isojen markettien parkkipaikkojen perällä. Tässäkin on ongelmana, että se vaatii erillistä vaivaa lähteä viemään jätteet sinne. Ehkä monella roskat menevätkin surutta sekajätteeseen, koska ei ole halua lähteä kuljettelmaan jätteitä pitkin kaupunkia.
Ehkä tulevaisuudessa jätteitä voi lajitella pelkästään kotonaan ja lajitellut jätteet kerätään suoraan kotoa. Jokin tämän kaltainen ratkaisu olisi varmasti toimivampi, mutta toteutustapa on vielä hämärän peitossa. Tällä hetkellä on tärkeintä saada mahdollisimman moni ihminen aloittamaan jätteiden lajittelu, ainakin jollain tasolla.