Osta käytetty iPad ja luonto kiittää

Elektronisista laitteista kertyvä jäte huolestuttaa monia suomalaisia. Yksi ratkaisu jatkuvasti kasvavan ja vaikeasti hävitettävän elektroniikkajätteen vähentämiseksi on varmistaa, että käytön ulkopuolelle jääneille laitteille annetaan uusi elämä joko toisen kuluttajan käsissä tai uuden tuotannon raakamateriaalina.

Vanhojen sähkölaitteiden kierrättäminen ei itse asiassa ole kovin vaikeaa. Esimerkiksi monet elektroniikkaa myyvät suuret kotimaiset ketjut vastaanottavat vanhoja elektronisia laitteita myymälöissään. Kun palautat käytetyn laitteen keräykseen, nämä sähkölaitteet palautetaan takaisin raaka-aineiksi, joka puolestaan auttaa pienentämään rajallisten luonnonvarojen kulutusta uusien elektronisten laitteiden tuotannossa. Toisena yhtä hyvänä vaihtoehtona on myydä ja ostaa käytettyjä laitteita.

Käytetyt Applen laitteet suoraan verkosta

Yksi vastuullisemman kulutuksen kulmakiviä on pidentää käyttökelpoiseksi sopivien elektronisten laitteiden elinikää. Tästä hyvänä esimerkkinä on esimerkiksi älylaitteiden vaihtamisen välillä kuluneen ajan pidentäminen tai vastaavasti laitteiden myyminen ja ostaminen käytettynä.

Monet suomalaiset ovatkin heränneet tähän huolestuttavaan tilanteeseen nopeasti. Käytettyjen puhelinten oston suosion kasvu on avannut uuden markkinaraon, jossa käytettyjen elektronisten laitteiden kauppa on yleistynyt. Säännelty käytettyjen elektronisten laitteiden kauppa on tehnyt myös käytetyn tuotteen ostamisesta turvallisempaa.

Voitkin hankkia seuraavan Applen laitteen, kuten tyylikkään iPad 5 –tabletin käytettynä suoraan verkosta. Sinun ei kuitenkaan tarvitse huolehtia siitä, vastaako laitteen kuvaus todella sen kuntoa, sillä luotettavan mResell-jälleenmyyjän ansiosta saat käytetylle Applen laitteelle samat kuluttajan oikeudet kuin uutta laitetta ostettaessa. Näihin oikeuksiin kuuluvat muun muassa 12 kuukauden käyttöturva mahdollisia järjestelmävikoja vastaan sekä 14 päivän avoin kauppa, jonka sisällä voit purkaa kaupan, palauttaa tuotteet ja saada rahat takaisin.

Kaikki verkkokaupan laitteet on tarkistettu valtuutetun Apple-teknikon toimesta. Tuotteita löytyy neljästä eri kuntoluokituksesta: Avaamaton, Erinomainen, Hyvä ja Kohtalainen. Voit siis ostaa käytetyn laitteen hintaan täysin avaamattoman tuotteen uutta vastaavassa kunnossa, mutta samalla luontoa ja lompakkoa säästäen.

Pieniä tekoja, suuria saavutuksia

Onkin hyvä pitää mielessä, että mitä pidempään käytät älypuhelintasi, sitä vähemmän uusia puhelimia joudutaan valmistamaan, ja tällä tapaa sitä vähemmän syntyy myös ilmaston lämpenemistä kiihdyttäviä ilmastopäästöjä. Älylaitteiden suuri ympäristökuormitus johtuukin siitä, että suurin osa laitteen ympäristövaikutuksista tulee nimenomaan sen tuotantoon tarvittavasta energiasta.

Esimerkiksi älypuhelimen komponentteihin tarvittavien metallien kaivaminen ja osien valmistaminen vie suuren määrän energiaa. Kun samainen laite hankitaan käytettynä, uusia kuluja ei synny käytännössä lainkaan. Toisin sanoen älylaitteen käyttövaihe vastaa itse asiassa varsin pientä osuutta elektronisten laitteiden aiheuttamasta ympäristövaikutuksesta ja hiilijalanjäljestä.

Älypuhelimen keskimääräinen käyttöikä on Euroopassa kolme vuotta, mutta tutkimusten mukaan, jos pidentäisimme laitteen käyttöikää pelkästään vuodella, voisimme säästää EU:n tasolla jopa kaksi miljoonaa tonnia päästöjä – tämä määrä vastaa noin miljoonan auton yhteenlaskettuja päästöjä vuodessa. Pienillä teoilla pystymme siis saavuttamaan suuria asioita. Mikset sinäkin hankkisi seuraavaa Applen laitetta ekologisemmin mResellin verkkokaupasta?