Panosta mattovalinnoilla kestävään kehitykseen

Tekstiili- ja muotiala on maailmanlaajuisesti yksi suurimmista päästöjä tuottavista teollisuuden aloista. Sen lisäksi, että päästöjä pääsee ympäristöön materiaalien tuotannon ja tuotteiden valmistuksen aikana, myös kuljetuksista sekä kuluttajien suorittamasta vaatehuollosta, eli vaatteiden pesemisestä, kuivaamisesta ja silittämisestä, aiheutuu merkittäviä kuluja ympäristön kannalta.

Nykyaikainen kulutus ei tue tekstiili- ja muotialan kestävää kehitystä

Viimeisten 15 vuoden aikana vaatteiden ja tekstiilien tuotanto on lähes kaksinkertaistunut. Samaan aikaan niiden käyttöikä on kuitenkin laskenut merkittävästi. Käyttöiällä tarkoitetaan toisin sanoen sitä, kuinka pitkiä aikoja kyseisiä tuotteita käytetään ennen kuin ne heitetään pois.

Nämä numerot ovat huolestuttavia, sillä nykyinen kulutusmallimme on johtanut siihen, että tuhlaamme valtavan määrän energiaa, kemikaaleja, vettä ja uusiutumattomia luonnonvaroja pikamuodin tuottamiseen, jonka käyttöikä on jo muutenkin lyhyt.

Sama pätee myös tekstiiliteollisuuteen, sillä kotitalouksien käyttöön tuotetut tekstiilit, kuten matot, liinavaatteet ja pyyhkeet osallistuvat näiden päästöjen tuotantoon yhtä lailla. Tekstiiliteollisuuden osuus vastaa tällä hetkellä noin kahta prosenttia koko maailman kasvihuonepäästöistä.

On kuitenkin otettava huomioon, että asenteet ovat alkaneet hiljalleen muuttua. Siinä missä tuottajat etsivät uusia keinoja kestävämmän kehityksen mukaisempaa tekstiiliteollisuutta varten, myös kuluttajat ovat alkaneet tehdä yhä tietoisempia päätöksiä siitä, millaisiin tuotteisiin kannattaa panostaa ja millaisiin taas ei.

Tämän lisäksi uusia ekologisempia materiaaleja ja valmistusmenetelmiä kehitetään alati. Samalla tapaa muotiteollisuus on ottanut käyttöönsä enemmän kierrätysmateriaaleja. Vaatekauppoihin on alkanut ilmestyä kierrätyskeskuksia, joihin kuluttajat voivat jättää vanhat vaatteensa ja tekstiilinsä niiden kierrätystä varten.

Mattovalinta voi vaikuttaa myös tulevaisuuteen

Vaikka yksittäisen kuluttajan asema globaaleilla markkinoilla ei varmasti tunnu kovin merkittävältä, juuri omat valinnat ovat niitä valintoja, joilla voimme vaikuttaa siihen, millaisen tulevaisuuden tarjoamme seuraaville sukupolville. Tästä syystä niinkin pienillä päätöksillä kuin valitsemalla laadukkaista materiaaleista valmistettu olohuoneen matto voimme omalta osaltamme vaikuttaa siihen, millaiseen suuntaan muoti- ja tekstiiliteollisuus tulee kehittymään.

Trendcarpet Art Line -mattovalikoima tarjoaa laadukkaista materiaaleista valmistettuja olohuoneen mattoja, jotka kestävät oikein huollettuna käytössä pitkään. Kodin tekstiileissä onkin tärkeää panostaa mahdollisimman ekologisesti tuotettuihin tekstiileihin sekä laadukkaisiin materiaaleihin, joilla tekstiilin käyttöikää saadaan pidennettyä.

Lisäksi mattojen siistimisessä kannattaa hyödyntää mahdollisimman paljon hellävaraista käsinpesua, jolloin vältetään se, että mattoa pestään liian usein koneessa, sillä konepesu irrottaa matosta pienenpieniä mikrokuituja, jotka päätyvät usein pesuveden mukana luontoon. Lisäksi mattojen pesuun riittää usein tavallinen saippua ja vesi, joten pesussa ei tarvitse turvautua myrkyllisiin pesuaineisiin, jotka ovat luonnolle haitallisia.

Kestävä kehitys on loppumaton polku, jonka aikana jokaisen meistä on tehtävä tärkeitä päätöksiä. Vaikka sinusta voi tuntua, että olohuoneen maton materiaaleihin ja laatuun panostaminen ei tule kääntämään maailman suuntaa, pidä mielessä, että silloin, kun miljoonat ihmiset ympäri maailmaa tekevät yhdessä parempia valintoja, niiden vaikutus tulevaisuudessa on massiivinen.